Waarom is coaching belangrijk?
Iedereen kan zijn leven naar eigen wens vormgeven – we leven immers in een maatschappij waarin we bijna alles kunnen bereiken, als we ons best doen. Althans, zo wordt ons verteld. Maar in werkelijkheid lopen we, ongeacht onze status of positie, vaker tegen onze eigen beperkingen aan dan we zouden willen. Een coach biedt dan soelaas. Het is een vertrouwenspersoon die je inzichten aanreikt en je begeleidt. Dat er vandaag meer coaches zijn, heeft te maken met het feit dat de drempel om een coach in te schakelen veel lager ligt dan vroeger. Toen werd het volgen van coaching en ook therapie nog als een zwakte gezien. Vandaag zijn die vooroordelen grotendeels verdwenen en durft men sneller de stap naar een coach te zetten. Dat is ook positief, want zo blijven je problemen niet sluimeren (en groeien).
Is een kennismakingsgesprek gratis?
Ik hecht veel belang aan een goede en nauwe samenwerking met mijn klanten. Daarom vind ik het ook belangrijk om elkaar te leren kennen. Zo kun jij kennismaken met mijn werkwijze en methodiek en krijg ik een goed beeld van je noden. Dit biedt zowel jou als mij de kans om na te gaan wat ik voor je kan betekenen. Een kennismakingsgesprek duurt 45 minuten en is gratis.
Wat is een coachingvraag?
Coaching start steeds met een coachingvraag: wat wil je graag veranderen? Die stel ik om te ontdekken wat jouw doel is in dit coachingtraject. Vaak heeft dat doel iets te maken met een probleem dat een grote plek inneemt in je dagelijkse leven, iets waar je bang voor bent en geen controle over hebt, of iets waar je mee wilt stoppen of jezelf in wilt verbeteren. Ik help je om het antwoord op deze vraag naar de oppervlakte te brengen. Dat antwoord vormt immers de leidraad voor de richting die we uitgaan tijdens het traject. Wanneer je je bewust bent van wat je wilt veranderen, en je via coaching kennis en inzichten aangereikt krijgt die je helpen om de veranderingen te vertalen naar je privé- en professionele leven, kun je deze na verloop van tijd ook verankeren in nieuwe patronen.
Waar vinden de coachingsessies plaats?
Afhankelijk van wat voor hen het best past, verwelkom ik particuliere klanten graag in Nieuwpoort, in mijn praktijk die uitgeeft op de zeedijk, of in een landelijk kader in Hansbeke. Professionele sessies vinden plaats in het bedrijf zelf. Ik organiseer liever geen onlinesessies, omdat de virtuele ruis tijdens zo’n sessie voor mij een impact heeft op de kwaliteit van de sessie.
Hoe verloopt een coachingsessie bij CYD?
Een coachingsessie verloopt uiteraard altijd op maat, maar als basis maak ik graag gebruik van het GROW-model van John Whitmore, de grondlegger van coaching. GROW staat daarbij voor de verschillende fases in een sessie:
- Goal: Wat wil je bereiken vandaag?
- Reality: Hoe zou je je huidige realiteit omschrijven?
- Obstacles: Wat zijn de obstakels die je ervaart? En wat zijn je Opties?
- Way forward: Welke stappen zul je na afloop van de coachingsessie concreet zetten?
Hoe lang duurt een traject bij CYD?
Aangezien ieder traject er een op maat is, kan ik dit moeilijk voor jou bepalen. Doe je een beroep op mij voor persoonlijke doeleinden, dan kun je na iedere sessie kiezen of je nog een volgende sessie boekt. De meeste mensen volgen vijf tot zeven sessies. Een aantal van hen blijft vervolgens een paar keer per jaar terugkomen om te sparren of te resetten. Iedere sessie duurt twee uur. Doe je professioneel een beroep op mij, dan leggen we tijdens de kick-offmeeting een aantal sessies vast in samenspraak met de N+1 of CEO. Gemiddeld duurt een traject 15 uur, waarbij ik de coaching over een periode van een half jaar verspreid: 6 sessies van 2 uur en 2 keer een reinforcementsessie van 1,5 uur.
Wat maakt de VEC®–methode uniek?
Ik ontwikkelde de VEC®-methode op basis van mijn jarenlange ervaring en opleidingen op het vlak van communicatie en verandering. Doorheen mijn carrière heb ik gemerkt hoe schadelijk het kan zijn om niet uit te spreken wat er moet worden uitgesproken of jezelf in de emoties van het moment te verliezen in je communicatie met anderen. Met VEC®, of Verfijnd Empathisch Communiceren, help ik mijn coachees om doeltreffend en authentiek te communiceren. De methode combineert communicatieskills met emotionele en interactionele skills en wordt altijd afgestemd op de persoon die voor me zit. Aan de hand van concrete voorbeelden passen we ze toe in je eigen leven of professionele context.
Kan VEC® ook worden toegepast in het kader van loopbaanbegeleiding?
Absoluut. Ik merk dat communicatie vaak ook onbewust een rol speelt wanneer mensen professioneel vastlopen. De terughoudendheid om iets uit te spreken in combinatie met hoe men dat het best kan doen, ligt vaak mee aan de basis van professionele struikelblokken. Verfijnd Empathisch Communiceren werkt dus zeker ook in deze context.
Wat is het verschil tussen opleiding en coaching? Wat kan ik het best volgen?
Wat je het best volgt, hangt vooral af van wat je wilt leren en hoe je dat wilt. Leer je liever in groep dan in een 1-op-1-setting, dan kan ik me voorstellen dat je liever voor een opleiding kiest. Bepaalde competenties kun je ook prima aanleren in een groep. Coaching heeft dan weer het voordeel dat er altijd op maat van jou, de coachee, wordt gewerkt. Jij staat in iedere sessie centraal. In nauwe samenspraak met je coach bepaal je de persoonlijke doelstellingen die je wenst te behalen. Hij of zij begeleidt je in je leerproces, terwijl een opleiding eerder een leermoment is. Die persoonlijke begeleiding maakt ook dat je sneller stappen zet.